FlorInScan

CE ESTE FLORA INTESTINALĂ. CUM CITIM SEMNELE UNUI DEZECHILIBRU?

Ce este flora intestinală? Acesta este unul dintre cele mai dezbătute și dinamice subiecte în medicina actuală. Tot mai multe descoperiri și concluzii ale studiilor făcute în ultimii ani vin să ateste un principiu enunțat încă de acum 2.000 de ani, de Hipocrat, care spunea că orice boală începe în intestin. 

Tehnicile biomedicale de astăzi permit investigarea statusului florei intestinale și obiectivarea cauzelor care declanșează sau agravează o serie largă de afecțiuni, de la boli gastrointestinale la afecțiuni ale pielii și boli neurologice. Iar odată identificată cauza, tratamentul va viza eliminarea sursei problemei, și nu simptomele.

Tocmai de aceea e foarte important să înțelegem ce este flora intestinală, cum funcționează, dar mai ales cum să citim semnele unui dezechilibru și cum să intervenim pentru corectarea acestuia, în mod țintit. Pentru asta este însă nevoie de o diagnosticare precisă (sanatatea intestinului-FlorInScan)

Ce este flora intestinală?

Tractul intestinal este colonizat de peste 1.000 de specii bacteriene. Se estimează că numărul total al celulelor bacteriene din intestinul uman (~ 100 de trilioane) depășește numărul total al celulelor de 10 ori și cântăresc între 1,5 – 2 kg.

Intestinul are ca principal rol digestia și reabsorbția alimentelor, dar reprezintă în același timp, centrul imunitar al întregului organism. Epiteliul intestinului funcționează ca o barieră de protecție împotriva agenților patogeni externi, context în care microflora intestinală are o importanță majoră în menținerea sănătății organismului.

Compoziția microbiomului se modifică în permanență și este dictată de factori exteriori, precum alimentația, poluarea, medicamentele, cât și de starea noastră de spirit.

Flora intestinală. Cum citim semnele unui dezechilibru al microbiotei

Iată de ce este important să știm să citim semnele unui dezechilibru al florei intestinale și apoi să obiectivăm suspiciunile pe baza unor teste de laborator, pentru a identifica și elimina cauza, pe baza unui tratament personalizat.

GURA. Tulburările de microbiom încep din gură, de la microflora bucală. Semnele care apar la nivelul cavității bucale pot fi respirația urât mirositoare sau sângerările gingivale. Inclusiv parodontoza este provocată de bacterii pe care le putem identifica.

INTESTINUL. Balonarea și flatulența sunt semne ale unui dezechilbru al florei intestinale. În funcție de cât de repede se instalează disconfortul gastric, îți poți da seama unde sunt problemele, în ce zonă a intestinului, în etajul superior (flora de fermentație), de unde semnalele vin mai repede (30 de minute), sau în etajul inferior (floră de fermentație), situație în care simptomele apar la 2-3 ore după ingestia alimentelor.

PIELEA. Reprezintă ultima barieră. Atunci când este afectată pielea – neurodermite, psoriazis, eczeme, rozaceea – înseamnă că infecțiile și inflamațiile intestinale sunt atât de puternice încât atacă mai mult decât mucusul, celula intestinală și epiteliul.

Flora intestinală. Obiectivarea dezechilibrului florei intestinale

Tehnologiile biomedicale actuale permit o evaluare a sănătății florei intestinale. Pe baza unor teste specifice de laborator, se poate determina atât calitatea și cantitatea bacteriilor bune, de care depind buna funcționare a organismului, cât și flora patogonă, adică bacteriile rele, care afectează funcțiile intestinului.

Un astfel de test este și FlorInScan , care evaluează 24 de grupuri/specii de bacterii relevante clinic din flora aerobă și anaerobă, fungi și drojdii. În plus, este un test prin care se determină capacitatea de digestie, pH-ul, elastaza pancreatică și prezența unor hemoragii oculte.

Testul FlorInScan are opțiunea de determinare a zonulinei, un biomarker relevant pentru permeabilitatea intestinului. Zonulina este un modulator fiziologic al joncțiunilor intercelulare strânse ale mucoasei intestinale, cu rolul de a facilita accesul substanțelor nutritive din și în intestin. De asemenea, se poate determina și histamina din scaun.

Testul are două variante de testare: 

FlorInScan

În plus față de FlorInScan, se determină:

  • 24 de grupuri/specii de bacterii relevante clinic din flora aerobă și anaerobă, fungi și drojdii;
  • proba de digestie;
  • determinarea pH-ului;
  • elastaza pancreatică;
  • testul de hemoragii oculte.

FlorInScan Plus

  • IgA secretor pentru evaluarea imunității mucoasei intestinale.
  • calprotectina - marker de evaluare a inflamației și marker important pentru diagnosticul diferențial între bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă) și bolile intestinale funcționale (cum este sindromul de colon iritabil).
  • alfa-1-antitripsină – marker pentru determinarea inflamației și a permeabilității intestinale.

Rezultatele testului sunt o componentă importantă a tratamentelor personalizate și preventive în cazul simptomelor sau tulburărilor gastrointestinale de cauză necunoscută, a bolilor de origine alergică ori imunologică sau a celor autoimune. Cu atât mai mult cu cât sunt însoțite de sugestii privind tratamentul, care pot fi interpretate de medic într-un context clinic mai amplu pentru configurarea unui tratament individualizat.

Exemplu de rezultat:

Image

Pentru mai multe detalii: click aici