Onco

Azi, când folosim termenul de cancer, trebuie să luăm în considerare faptul că există peste 200 de forme de boală descrise. Perspectiva asupra bolii este unică și depinde de care parte a baricadei te afli: consilier sau pacient. Fiecare dintre noi cunoaștem sau am auzit de cel puțin o persoană diagnosticată cu cancer. Declanșarea și progresia proceselor tumorale se produc cu mult înainte ca noi să le descoperim, uneori cu foarte mulți ani înainte. Așadar prin aflarea diagnosticului noi conștientizăm un proces în desfășurare. Boala nu începe în acel moment!

Doresc să accentuez acest fapt, atât în calitate de pacient cât mai ales în cea de specialist în formare: nu există “quick fix”, adică “soluție rapidă”, în relația cancer – dietă – stil de viață.

Terapia nutrițională: scade riscul complicațiilor, ajută la recuperare, contribuie la prevenirea recidivelor și a metastazelor. Este terapie adjuvantă, complementară celorlalte metode de tratament existente și alese.

Cui se adresează dietoterapia în cancer:
  • persoanelor diagnosticate cu o formă de cancer indiferent de stadiul bolii (faza acută sau remisie)
  • celor cu istoric familial de cancer care acționează în scopul prevenției

Abordarea mea personală este de a lupta pentru sănătate și nu contra bolii.

Pasul 1: planificăm o întâlnire în cabinetul de nutriție, analizăm dosarul medical și întocmim anamneza nutrițională

Pasul 2: realizăm o consultație nutrițională complexă și stabilim o conduită dietetică imediată

Pasul 3: primești protocolul nutrițional într-un termen de cel mult 7 zile

Relația dietetician – pacient oncologic este una de durată, cel puțin pe perioada tratamentelor. Așadar nu se poate avansa o schemă de consultații standard după care să ne ghidam. Vom comunica de câte ori situația o impune.

Costul consultației oncologice este facultativ, oferit de bunăvoie, iar 50% din acesta va fi donat Asociației bolnavilor de cancer – Reghin.